Bang

Hoewel Robert Engel nooit zou verbieden om op zijn blog Lucaswashier een stuk over zijn vriend Bert Brussen te plaatsen, doe ik het toch maar hier. De vorige keer was Brussen ook al niet gelukkig met de vrijheid van meningsuiting die Engel mij garandeert. Vandaar dit podium, dat eigenlijk op sterven na dood was.

Wie de site van Bert Brussen Leest, krijgt licht de indruk dat we te maken hebben met een ware verzetsstrijder voor het Vrije Woord. Hoe nobel allemaal, om het op te nemen voor Gregorius Nekschot, voor Eric Smit, voor Joris van Casteren. En om oh, ironie! zelf slachtoffer te worden van de van de overijverige dienders van de afdeling blogproblematiek van het ministerie van Justitie.

Neem nou de zaak-Van Casteren. Hij beschrijft in zijn boek zijn treurige bestaan in Lelystad, stad der steden, parel van de polder, het Rome van het Noorden. Enkele van de genoemde figuren in het boek blijken zo’n gebrek aan leven te hebben dat ze nog steeds in die gribus wonen en zij zijn niet blij met de beschrijvingen zoals Van Casteren ze in zijn boek heeft opgeschreven. En Joris mag, net als Brussen zelf een maand eerder, naar het politbureau om een en ander uit te leggen.

Van Casteren zit nu in de dubieuze situatie dat hij lijdend voorwerp is in een justitieel onderzoek. Zo’n onderzoek kan jaren duren. Zeker als het lijdend voorwerp zomaar gebruik heeft gemaakt van de vrijheid van meningsuiting. Dat mag natuurlijk niet zomaar.

Aldus Brussen op De Jaap, u kent het wel, de site die ‘niet voor Jopen’ is want dat zijn allemaal babyboomers die natuurlijk vreselijk censureren en dat is een enorme faal. De Jaap is natuurlijk tegen internetcensuur, de HELDEN!!!111!!

Maar wat is dit?

Het artikel is smadelijk, grievend en dient geen ander doel dan mij persoonlijk zwart maken. […] Mijn advocaat en ik zijn reeds voornemens een aanklacht wegens smaad en laster in te dienen tegen Nederlands Medianetwerk.

Want beledigen mag natuurlijk niet zomaar. Althans, niet als het slachtoffer Bert Brussen is, ‘s Vaderlands Voorvechter van de Vrijheid. Is je naam bijvoorbeeld Chris van Dipten, dan ligt dat een beetje anders. Dan mag je gewoon een psychiatrische patiënt worden genoemd en een jaar lang regelmatig over de hekel worden gehaald door Brussen of zijn exclusieve gezelschap reaguurders. Smadelijk? Grievend?

En dus schreef ik onder het artikeltje in De Jaap een reactie en die werd onmiddellijk aangepast, zoals te doen gebruikelijk onder kleuters. Ik had daar niet op gerekend – ik blijf tegen beter weten in hopen dat ik met volwassenen te maken heb – dus een screenshot van het origineel is er niet. Er is alleen deze. Die reactie was ‘off-topic’ en een ‘persoonlijke aanval’ en dat MAG NIET!!! Maar als Geert Wilders zou schrijven dat het zo erg is dat de Roma Frankrijk worden uitgegooid, is een reactie die hem herinnert aan zijn eigen politieke doelen dan off-topic? Nee. Is het een persoonlijke aanval? Wel zeker. Mag dat dan niet?

Nee dus. Bert Brussen is een bang mannetje. Als een echte Nina Storms schermt hij met advocaten tegen mensen die hij niet kan wissen, niet kan editen, niet kan overschreeuwen met zijn holle gebulder over babyboomers en linksfascisten. Als een echte Stalin laat hij die mensen van zijn blogs en uit zijn timeline verdwijnen. Wie de zorgvuldig overeind gehouden decorstukken van het toneelstukje Bert Brussen doet wankelen, die krijgt de ware aard te zien van Neerlands Grootste Internetfenomeen: een bekrompen kruideniertje dat krampachtig zijn winkeltje beschermt.

Nederland kent een uitleveringsverdrag met Italië. Voor eventuele verzoeken verwijs ik u door naar het Ministero della Giustizia, Via Arenula 70, 00186 Roma, Italia.

Advertisements

8 Comments

  1. Nee, ik ga niet door. Ik heb zijn naam niet in mijn Twitterbio staan zoals hij de mijne, ik reageer niet overal waar hij reageert met zure opmerkingen over wat ik eventueel over Wilders zou hebben gezegd – kortom, ik heb geen Bert-fixatie zoals hij een Edge-fixatie heeft. En ook geen behoefte aan zo’n afwijking.

  1. Ik heb een ban op bbrussen.nl, een block op @bertbrussen en nu ook een ban op De Jaap. Maar daar hoef je niet veel voor te doen hoor, mijnheer is nogal snel op zijn teentjes getrapt.

 1. Bert is graag ‘onder ons’. Al die vervelende mensen met afwijkende meningen en kritische vragen, dat is alleen maar lastig. Maar… er komen barstjes in het bolwerk van Brussen. Zelfs zijn beste vrienden vinden het inmiddels nodig om met zoveel woorden te benadrukken dat ze hem door dik en dun trouw blijven. Tussen de regels lees ik: “tegen beter weten in en ondanks alles”. Brussen heeft zijn hand overspeeld.

  Bovendien lijkt hij zich zélf bewust te raken van de grenzen. Dan zegt hij weer eens iets vreselijks tegen iemand en laat hij daar meteen iets opvolgen als “Daar zal Gregor Hakkenberg wel weer van gaan huilen” of “Ga lekker @krekhak pijpen”.

  Hij heeft kennelijk een soort innerlijke toetssteen gevonden en begrijpt precies wanneer hij weer eens een tikje te hufterig is. De volwassenheid ligt op de loer.

  Wat er ook mee te maken heeft, is dat hij zich realiseert dat hij een gevaarlijk spel speelt. De door hem verguisde babyboomers zijn wél vaak potentiële opdrachtgevers. Voor je het weet blaf je per ongeluk (de vrouw van) een bureaudirecteur of hoofdredacteur af.

  Ook zijn grove rants tegen Jeroen Mirck en Bas Vlugt – initiatiefnemer van MediaNetwerk – zijn uiterst contraproductief. Bas heeft een netwerk van 7000 mediaprofessionals, waaronder heel wat beslissers. Die vinden Bas aardig, al was het maar omdat deze hen een interessant netwerk biedt. Het niet slim al deze mensen tegen je in te nemen. Wie wil er nou zaken doen met vulgus?

  Ik denk dat we langzamerhand een andere Bert Brussen gaan zien, want – zie de link achter ‘vorige keer’ in de intro van het stuk hierboven – Bert stáát voor zijn principes, behalve als het geld kost.

 2. Kom nu pas achter dat jullie echt mekaar niet mogen. Wat een wondere wereld, allemaal stukjes die ik nog niet gelezen had. Ben weer helemaal op de hoogte.

 3. @madbello, had je allang kunnen weten: afgekeurd door @edgeofeurope, staat er al lange tijd in de bio van Bert Brussen’s twitter.

  Bert Brussen is te machtig, dan gebeuren er rare dingen met je.

Comments are closed.