Imponeren

Vroeger, op school, was er in elke klas wel een jongetje (altijd een jongetje, meisjes doen dat anders) dat indruk wilde maken en dus zijn nieuwste en duurste speeltje meenam. Omdat dure speeltjes meestal geen stevige speeltjes waren, ging er nog al eens iets kapot. Jongetjes van een jaar of elf, twaalf weten dan ook bijna allemaal dat je je dierbaarste bezit beter thuis laat. Wie niet gelooft dat jij het Playmobil-piratenschip hebt, die moet maar langskomen.

Silvio Berlusconi heeft deze les gemist. Misschien is hij vroeger altijd weer thuis gekomen met onbeschadigde speeltjes, misschien had hij geen speeltjes, misschien had hij zo veel speeltjes dat het hem niet uitmaakte. Hoe dan ook, in juli komt de G8 bijeen op het eilandje La Maddalena in Sardinië. En Silvio wil indruk maken op zijn vriendjes door de Bronzi di Riace mee te nemen.

Deze twee manshoge bronzen beelden dateren van ongeveer 450 voor Christus en zijn in 1972 gevonden in zee bij Riace, hier in Calabrië. Ze zijn permanent tentoongesteld in het Nationaal Museum van Magna Grecia – de Groot-Griekse cultuur – in Reggio di Calabria. De twee krijgers getuigen van de rijke historie van Calabrië en zijn een waar symbool voor de regio. We zijn er zuinig op – zo zuinig dat de inwoners van Reggio een paar jaar geleden per referendum zelfs stemden tegen het laten maken van afgietsels van de beide krijgers.

Al eerder, in 2003, liet Berlusconi in het diepste geheim, ’s nachts, een cultuurschat verwijderen uit een museum om deze te tonen aan zijn collega-politici. Een buste van Hadrianus werd vanuit Napels overgebracht naar Brussel ter ere van het Italiaanse voorzitterschap. Deze keer moet een dergelijke oekaze van de premier worden voorkomen. De beelden zijn veel groter en brozer dan een buste en kunnen niet worden versleept zonder grote risico’s.

Als hij wil imponeren, moet hij de gasten trakteren op een bezoek aan het museum in Reggio. Dan kunnen ze meteen zien wat de trieste werkelijkheid is onder het afbladderende laagje vernis dat Italië heet.

(Corriere della Sera)

Advertisements

5 Comments

  1. Deez.
    Moge de goden nog één keer laten zien wat ze ooit waard waren en er één frontaal om laten vallen zodat Silvio op brons-tige wijze gespietst kan worden. De man is verdomme nog arroganter dan Mussolini en Ratzinger bij elkaar.
    En weer een volk dat voor de tv en de pc zit te slapen.

  2. Misschien moet je verhuizen? Is het hier zoveel beter dan? En hoe zit het nu met die ‘Roemenen’?

Comments are closed.