Eindelijk een normale vrouw op TV

Vorige week zondag genoten wij van de laatste uitzending van dit seizoen van het cabaretprogramma Zelig. Vaak is het allemaal nogal flauw en meestal is het helemaal geen gewaagde humor – het is dan ook op Silvio’s eigen Mediaset – maar het blijft aardig en wat opvalt, is dat de presentatoren Vanessa Incontrada en Claudio Bisio er werkelijk plezier in lijken te hebben.

Vanessa Incontrada (1978) is een van de vele ex-fotomodellen die hier het scherm bevolken. We mogen ook van ex-Playboymodel en Miss Zweden Victoria Silvstedt genieten die de bordjes omdraait in het Italiaanse Rad van Fortuin. Haar landgenoot Filippa Lagerbäck is aanwezig in de studio van praatprogramma Che tempo che fa waar ze weinig aan toevoegt en zo heeft bijna elk programma wel een vrijwel nutteloze, soms schaars geklede Barbiepop rondlopen met een verleden als fotomodel.

Toch is Vanessa Incontrada een verademing. Ze heeft humor, ze heeft pit en ze heeft kilo’s. Ik zou niet willen zeggen dat ze dik is – wat mij betreft, ziet ze er gezond uit. Toch maakt Bisio er graag opmerkingen over, waarop ze antwoordt dat ze van lekker eten houdt. Maar laten we wel wezen… ‘dik’ is toch echt iets anders.

Vanessa Incontrada. Rechtsboven Claudio Bisio.

Vanessa Incontrada. Rechtsboven Claudio Bisio.

Nou vind ik dat normaal gesproken allemaal niet zo belangrijk, ware het niet dat de gemiddelde Italiaanse vrouw op televisie mager is. Ongezond mager. Geen-kont-en-geen-heupen-meer mager. Liefst met opgespoten lippen en/of siliconenborsten. Neem bijvoorbeeld Ilary Blasi (1981) van het programma Le Iene, tevens echtgenote van topvoetballer Francesco Totti en moeder van twee kinderen.

Ilary Blasi met Luca Bizzarri en (rechtsboven) Paolo Kessisoglu.

Ilary Blasi met Luca Bizzarri en (rechtsboven) Paolo Kessisoglu.

Leuke vrouw, leuk programma ook, maar dat is niet gezond meer. Zeker niet als talloze jonge meiden er alles aan willen doen om er ook zo uit te zien. Blasi is ook zeker de enigste niet – ook iets oudere vrouwen zoals Simona Ventura (1965) lopen broodmager door de studio’s te paraderen, met camera’s die hen van top tot teen in close-up de huiskamer in brengen.

Ik pleit voor meer Incontrada’s. Ik zou willen dat minder jonge meiden zich verhongeren, schuldgevoelens krijgen als ze eten, minderwaardigheidscomplexen oplopen – enfin, noem de problemen maar op. We hebben een ernstig vertekend beeld gekregen van wat een mooie vrouw kan zijn en het wordt tijd dat we dat een beetje gaan proberen recht te trekken.

Advertisements

2 Comments

Comments are closed.