Bericht van de Rattenkoning

Nee, geen Harry Mulisch vandaag, die ooit een bericht aan de Rattenkoning schreef. Wat is er aan de hand?

Eluana Englaro raakte op 18 januari 1992 op 21-jarige leeftijd in coma na een auto-ongeluk. Zij is nooit meer uit die coma ontwaakt en wordt kunstmatig in leven gehouden. Sinds 1999 probeert vader Beppino toestemming te krijgen om voeding en verzorging van zijn vegetatieve dochter te stoppen en in november van het vorig jaar was het eindelijk zover. Ze is de afgelopen week onder veel belangstelling van de pers overgebracht naar een kliniek waar de levensfuncties langzaam en met voor alle zekerheid verdoving zullen worden beëindigd.

U kunt zich de pijnlijke lijdensweg voorstellen van Beppino Englaro, en het gevoel dat het dan eindelijk zo ver zal komen dat zijn dochter mag sterven. Maar dan heeft hij buiten de Rattenkoning gerekend. Silvio Berlusconi vaardigde gisteren een decreet uit dat stelt dat het verstrekken van vocht en voeding aan comapatiënten in geen geval gestaakt mag worden.

President Giorgio Napolitano, wiens taak het is om de Grondwet te bewaken, weigerde dit decreet te ondertekenen en dat kan hij doen. Maar een volledige wet moet hij, als deze in overeenstemming is met de Grondwet, tekenen. Berlusconi heeft beloofd binnen drie dagen met een wet te komen. Een constitutionele crisis gloort aan de horizon.

Berlusconi kent de Italiaan als geen ander en hij weet dat heel veel vooral oudere mensen in hem een held zullen zien die dat arme meisje koste wat kost wil redden uit de klauwen van die monsterlijke en gewetenloze medici. De nuances ontgaan de kiezer, zeker als het Vaticaan er zich mee bemoeit en we ‘roerende’ beelden te zien krijgen van priesters die bidstonden organiseren voor het ziekenhuis. Want Eluana verdient het om een ‘natuurlijke dood’ te sterven.

Maar dan was ze in 1992 al overleden.

Advertisements

2 Comments

Comments are closed.